Nagyvárosi Szonáták - 3. Utolsó villamos

by - 9:58

3. Utolsó villamos
Lehetőségek egész tárháza nyílik meg, mikor az ember lemarad az utolsó járatról. Erről szól ez a szösszenet is.

Nedves aszfalton loccsan az ázott tornacipő talpa, ahogyan egy reménytelen, épp csak józan egyetemista az utolsó villamos után rohan. Ám a párás ablakok, a kattogó neoncsövek által megvilágított, apró ülések, az áramszedő nem kerül közelebb, gurul tovább a síneken. A megálló már kihalt, mindössze a közeli kocsmák körül lézengők jókedvű kurjantása és a sarkon beforduló kocsik csikorgása töri meg a csüggedt csendet. A közlekedési lámpák ezen az órán már csak sárgán villognak, az útszéli tócsákon különös fényjátékot játszanak. A fiú szájáról szívesen legördülne valami frappáns, de nehezen forog a nyelve, összeakadnak, jelentésüket vesztik a szavak. Közönybe és kapucnis pulcsiba burkolózva indul útnak, az eget nézi, az örökké változó, sokat látott matrónát, gyöngysorát s legnemesebb ékét a Holdat, kék fekete selyem ruháját, melyet sötétebb, puhább pamacsok borítanak. A máskor zsúfolt utak, a belváros megállói, mind némán, üresen állnak egyhelyben, ők nem mozdulnak soha, csak belőlük, róluk az emberek. Ilyenkor álmodik drága autók puha kerekeiről az útburkolat, mágneses vonatokról a sínek kopott dupla vonala. Vajon hány összetört szívet látott már a Kálvin téren a plexi? S a Nagyállomáson az örökké kattogó óra? Éjjelekbe száguldó trolik neonban derengő ablaka? A csókokat, a vallomásokat, a magányos gondolkodókat, a nyári záporokat, a hideg, novemberi esőket, az első hóesést, a szomjazó napokat számolja-e a város? Vagy minden csak tovasuhan, míg megkönnyebbülten fel nem sóhajthatnak a falak, mint munkából hazaért, kimerült kékgallérosok? Éjszaka különös árnyékot vet a könyvtár, mint valami elvarázsolt kastély a panelrengetegben, mintha csak egy másik világból érkezett, mesebeli mesterember építette volna, pedig nincs benne az égvilágon semmi különleges vagy furcsa. Ily kései órán az embert már csak a lába viszi, nem is igazán a gondolatai, a remény, hogy valami, valahol várja. Egy megmentésre szoruló, részeg fiatal, egy éhen kóborló kiscica, egy műanyag szatyor, melyet kifújt a kukából a szél, ahogyan néha mindannyiunkat elsodor az élet onnan, ahová tartozunk. Néma folyosójú kollégium helyett magányosan egy kocsmába, otthonról egy új lakásba, hazából egy idegen országba.

You May Also Like

5 megjegyzés

  1. Az első írásból ismerős elragadó nagyvárosi romantika hatja át ezt a művet is; igazán letisztult, szépen megszerkesztett egyperces, és bár nem vagyok oda a nagyvárosokért, kiváltképp nem Pestért, otthon éreztem magam a soraidban. Egyértelmű, mennyire részletgazdag megfigyelőképességed van, és ezt meseszépen szövöd bele a munkáidba. Gratulálok, ez a kis szonáta is nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nos... Azt kell mondjam, ezt éreztem a leggyengébbnek, amit nem tudtam, hol kezdődik, hol végződik... Egy káosz volt az egész. Mint mikor van egy rohadt jó ötleted, de a hosszú sztorifolyamból egyetlen jelenet van csak meg. Az viszont briliáns... És épp ez ad kedvet a további jelenetekhez... De akkor még nem adtam fel a kihívást. Most sem, csak kicsit eltoltam...
      Mivel vidéki vagyok, engem mindig lenyűgöztek a városok, még Nyíregyháza is. Viszont ez az egyperces kivételesen nem Pestről, hanem Debrecenről szól. Vagyis... Jobban mondva, ez a helyszín. Mostanság egyre többet kapom azon magam, hogy városi tájleírásoknál Debrecent vizionálom magam elé.
      Ezt bóknak veszem. ☺️😉
      Köszönöm a kritikádat, mindig megmelengetik a soraid egy kicsit a szívem.
      Puszi: Lea ❤️

      Törlés
    2. További funfact: a montázson négy kép is van Debrecenről 🤣😉

      Törlés
  2. Szia drága! Nem találtam a chatet, mert valszeg hülye vagyok, de akkor jobb híján iderondítok a kérdéssel, hogy mizujs veled? Lelkes rajongóként alig várom, hogy olvashasssak tőled :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sajnos a chatboxom összerottyantotta magát, nem működik, eltűnt az éterben, de ha bármi kérdésed van/beszélgethetnéked...ect, akkor nyugodtan keress emailban. (Nem tudom, kint van-e valahol, szóval leírom ide, hátha megtalálnak még spambotok meg ilyenek: virageseszter@gmail.com)
      Puszi: Lea <3

      Törlés

Köszönöm a kommented. Legyen további szép napod. :)